Аналитикалық ақпарат Қостанай облысы әкімдігі білім басқармасының" Қостанай қаласы білім бөлімінің №18 мектеп – гимназиясы " КММ-де 2024-2025 оқу жылына арналған ыстық тамақтануды ұйымдастыру бойынша







ыстық тамақты ұйымдастыру бойынша 2023-2024 оқуБ.Б. КММ"Мектеп–гимназия №18 Қалалық білім бөлімі Қостанай" Білім басқармасының әкімдігінің Қостанай облысыжәне
Баланың денсаулығын, оның физикалық және психикалық дамуын анықтайтын негізгі бағыттардың бірі - жас ұрпақтың сапалы тамақтануын ұйымдастыру.
Дұрыс ұйымдастырылған тамақтану мектеп оқушыларының денсаулығын сақтауға көмектесетіні сөзсіз. Оқушылардың негіздерін қалыптастырумен байыпты айналысу қажеттілігі салауатты өмір салтын, бірқатар объективті себептерге байланысты:
- адам денсаулығының іргетасы балалық шақта қаланады, демек, салауатты қызығушылықтар мен әдеттер, денсаулыққа деген құндылық қатынасты дәл осы кезеңде дамыта бастаған жөн;
- дәл осы жаста баланың арнайы жобаланған іс-әрекетте игеретін нормалар мен ережелер жүйесі ретінде салауатты өмір салтының негіздері қаланады;
- дамудағы мектеп кезеңі адам ағзасының даму ерекшеліктері, денсаулықты сақтау мен дамытудың факторлары мен әдістері туралы негізгі білімді қалыптастыруда аса сезімтал.
Мектеп қызмет көрсету мәдениетін жақсарту бойынша тұрақты жұмыс жүргізеді, оқушыларды өзіне-өзі қызмет көрсетуге және қоғамдық тамақтану орындарында өзін-өзі ұстау мәдениетіне үйретеді.
Келіп түскен өнімдерді кіріс бақылау, оларды өңдеу және сатуға дайындау процесінде жедел бақылау және шығарылатын өнімнің сапасын қабылдау бақылауы қамтамасыз етілді. Мектепте ата-аналармен жүйелі жұмыс жүргізіледі: ата-аналар жиналыстарында балаларға ыстық тамақтың қажеттілігі түсіндіріледі; мектеп оқушыларымен тамақтану мәдениетін дарыту және салауатты өмір салтын насихаттау бойынша ақпараттық және тәрбие жұмысы жүргізілді: оқушыларды ыстық тамаққа тарту мақсатында сынып сағаттары; сыныптан тыс іс-шаралар.
Мектепте жұмыс істейді бракераждық комиссия құрылған тағам дайындау технологиясын сақтау және өнімдердің сапалы ассортиментін пайдалану мақсатындамектепте тамақтану Б. директорыа. мектептер Б. ,медицина қызметкері Б. кәсіподақ комитетінің төрағасы Б.альный мұғалім Гончарова М.Ю., ата-аналар комитетінің төрағасы Б..
Асхана осы Санитариялық қағидалардың талаптарына сәйкес жуу және дезинфекциялау қағидаларын сақтау мақсатында асхана ыдыстары мен аспаптарының жеткілікті санымен қамтамасыз етілген. Өндірістік үй-жайларда орнатылған барлық технологиялық және тоңазытқыш жабдықтар жарамды күйде болуы тиіс.
Мектеп асханасында күнделікті ас мәзірін орналастыруға арналған стенд бар, онда тағамдардың көлемі мен аспаздық өнімдердің атаулары туралы мәліметтер көрсетіледі. Сондай-ақ, асханада дұрыс тамақтану туралы ақпарат және жағымды тәбет тілегі бар стенд бар.
Қолды жуу үшін асхананың алдында сұйық сабынға арналған дозаторлармен жабдықталған араластырғыштары бар ыстық және суық су келтірілген қолжуғыш раковиналар орнатылған. Мектепте білім беру үшін қажетті жағдайлар жасалған сапалы барлық оқушыларға ыстық тамақ.

Әлеуметтікмұғалім: Гончарова М.Ю.






















Қостанай облысы әкімдігінің білім басқармасының «Қостанай қаласы білім бөлімінің No18 мектеп-гимназиясы» КММ-де ыстық тамақты ұйымдастыру туралы
Баланың денсаулығын, оның физикалық және психикалық дамуын анықтайтын негізгі бағыттардың бірі – өскелең ұрпақтың сапалы тамақтануын ұйымдастыру.
Мектепте қызмет көрсету мәдениетін арттыру бағытында жүйелі жұмыстар жүргізіліп, оқушыларды өзіне-өзі қызмет көрсетуге және қоғамдық тамақтану орындарында өзін-өзі ұстау мәдениетіне дағдыландырады.
Келіп түскен өнімді енгізу бақылауы, оларды өңдеу және сатуға дайындау процесінде оперативті бақылау және өнімнің сапасын қабылдау-бақылау қамтамасыз етіледі. Мектепте ата-аналармен жүйелі жұмыс жүргізілуде: ата-аналар жиналысында балаларға ыстық тамақ беру қажеттілігі түсіндіріледі; мектеп оқушыларымен тамақтану мәдениетін қалыптастыру және салауатты өмір салтын насихаттау бойынша ақпараттық-ағарту жұмыстары жүргізілді: оқушыларды ыстық тамаққа тарту мақсатында сынып сағаттары; сыныптан тыс іс-шаралар.
Мектепте тамақ дайындау технологиясын сақтау және тамақ өнімдерінің сапалы ассортиментін пайдалану мақсатында мектепте неке комиссиясы құрылған, мектеп директоры Гаврилова С.В., медицина қызметкері Жарова Д.К., кәсіподақ комитетінің төрайымы Ахметова А.Т., әлеуметтік мұғалімі Бақытбекқызы А., ата-аналар комитетінің төрайымы Белоцерковская В.В.
Асхана осы санитарлық ережелердің талаптарына сәйкес жуу және дезинфекциялау ережелерін сақтау үшін жеткілікті мөлшерде ыдыс-аяқ пен ас құралдарымен қамтамасыз етіледі. Өндіріс орындарында орнатылған барлық технологиялық және тоңазытқыш қондырғылар жарамды күйде болуы керек.
Мектеп асханасында күнделікті ас мәзірін орналастыруға арналған стенд бар, онда тағамдардың көлемі және аспаздық өнімдердің атаулары туралы ақпарат көрсетіледі. Сондай-ақ асханада дұрыс тамақтану туралы ақпарат және жағымды тәбет тілегі бар стенд бар.
Асхана алдында қолды жуу үшін араластырғыштары бар ыстық және суық сумен қамтамасыз етілген, сұйық сабынға арналған диспенсерлермен жабдықталған қолжуғыштар бар. Мектепте барлық оқушыларды сапалы ыстық тамақпен қамтамасыз ету үшін қажетті жағдай жасалған.
Әлеуметтік педагог: Бақытбекқызы А.