2023 жылға арналған Қостанай қаласының ыстық тамағына арналған перспективалық мәзір
Баланың денсаулығын, оның физикалық және психикалық дамуын анықтайтын негізгі бағыттардың бірі – өскелең ұрпақтың сапалы тамақтануын ұйымдастыру.
Дұрыс ұйымдастырылған тамақтану, әрине, мектеп оқушыларының денсаулығын сақтауға көмектеседі. Студенттер арасында салауатты өмір салты негіздерін қалыптастырумен шындап айналысу қажеттілігі бірқатар объективті себептерге байланысты:
- адам денсаулығының іргетасы бала кезінен қаланады, демек, салауатты қызығушылықтар мен әдеттерді, денсаулыққа деген құндылық көзқарасты осы кезеңнен бастаған жөн;
- сол жаста арнайы жобаланған іс-әрекетте бала бойына сіңіретін нормалар мен ережелер жүйесі ретінде салауатты өмір салтының негіздері қаланады;
- дамудағы мектеп кезеңі адам ағзасының даму ерекшеліктері туралы, денсаулықты сақтау мен дамытудың факторлары мен жолдары туралы негізгі білімдерді қалыптастыруда ең сезімтал кезең болып табылады.
Мектепте қызмет көрсету мәдениетін арттыру бағытында жүйелі жұмыстар жүргізіліп, оқушыларды өзіне-өзі қызмет көрсетуге және қоғамдық тамақтану орындарында өзін-өзі ұстау мәдениетіне дағдыландырады.
Келіп түскен өнімді енгізу бақылауы, оларды өңдеу және сатуға дайындау процесінде оперативті бақылау және өнімнің сапасын қабылдау-бақылау қамтамасыз етіледі. Мектепте ата-аналармен жүйелі жұмыс жүргізілуде: ата-аналар жиналысында балаларға ыстық тамақ беру қажеттілігі түсіндіріледі; мектеп оқушыларымен тамақтану мәдениетін қалыптастыру және салауатты өмір салтын насихаттау бойынша ақпараттық-ағарту жұмыстары жүргізілді: оқушыларды ыстық тамаққа тарту мақсатында сынып сағаттары; сыныптан тыс іс-шаралар.
Мектепте тамақ дайындау технологиясын сақтау және тамақ өнімдерінің сапалы ассортиментін пайдалану мақсатында мектепте неке комиссиясы құрылды, мектеп директоры Гаврилова С.В. , медицина қызметкері Жарова Д.К. кәсіподақ комитетінің төрайымы Ахметова А.Т., әлеуметтік педагог Бақытбекқызы А., ата-аналар комитетінің төрайымы Белоцерковская В.В.
Асхана осы санитарлық ережелердің талаптарына сәйкес жуу және дезинфекциялау ережелерін сақтау үшін жеткілікті мөлшерде ыдыс-аяқ пен ас құралдарымен қамтамасыз етіледі. Өндіріс орындарында орнатылған барлық технологиялық және тоңазытқыш қондырғылар жарамды күйде болуы керек.
Мектеп асханасында күнделікті ас мәзірін орналастыруға арналған стенд бар, онда тағамдардың көлемі және аспаздық өнімдердің атаулары туралы ақпарат көрсетіледі. Сондай-ақ асханада дұрыс тамақтану туралы ақпарат және жағымды тәбет тілегі бар стенд бар.
Асхана алдында қолды жуу үшін араластырғыштары бар ыстық және суық сумен қамтамасыз етілген, сұйық сабынға арналған диспенсерлермен жабдықталған қолжуғыштар бар. Мектепте барлық оқушыларды сапалы ыстық тамақпен қамтамасыз ету үшін қажетті жағдай жасалған.
Асхана ұсынған тағамдардың фотосы