Оқушыға ескерту
Мектеп оқушыларының тамақтануының негізгі қағидасы - витаминдерге, минералдарға және талшықтарға бай толық және әртүрлі мәзір.
Есіңізде болсын, көңіл-күй, әл-ауқат және оқу үлгерімі сіз жейтін нәрсеге байланысты.
Сізге қажет дәрумендер мен қоректік заттар:
Қалыпты энергия алмасуы үшін В1, В2 витаминдері, ниацин, пантотен қышқылы.
Бұлшықет массасы үшін - ақуыз, калий, В6, В12 витаминдері.
Қан жасушаларының қалыпты қалыптасуы, дамуы және жетілуі үшін - ақуыз, темір, В6, В12 витаминдері.
Сүйек өсуі үшін – кальций, фосфор, А, Д, С витаминдері, ақуыз.
Зияткерлік даму үшін – йод.
Есте сақтау және иммунитет үшін - мырыш.
Сіздің өсіп келе жатқан денеңіз тамақ арасындағы ұзақ үзілістерге шыдай алмайды.
Жиі тамақтануға тырысыңыз. Тағамдар үшін алма, банан, кептірілген өрік, құрма қолайлы.

Тамақтану бойынша кеңестер
Кейбір «сарапшыларды» тыңдасаңыз, дұрыс тамақтану әдеттен тыс күрделі және түсініксіз мәселе болып табылады.
Есептеулер, калориялық кестелер, ақуыз және антиоксидант мазмұны дені сау, энергияға толы адамға қарағанда мектептегі тригонометрия курсымен байланысты болуы ықтимал.
Дегенмен, шарасыздықты басқа тортпен жемес бұрын, келесі «ақылды» тамақтану әдеттерімен танысу керек. Бұл жиырма қарапайым тактикалық ұсыныстар - егер үнемі орындалса - сіздің диетаңыздағы зиянды тағамдардан аулақ болуға және пайдалы тағамдарды көбірек жеуге көмектеседі. Ең бастысы, сіз калориялар мен микроэлементтер кестесін бір жағына қойып, дұрыс тамақтануға болады.
1. Таңғы ас кезінде кофені сүтке емес, сүтке құйыңыз.
Таңертең кружканы аузына дейін сүтпен толтырыңыз. Кружкада әдеттегі кофеге құйылатындай көп сүт қалғанша мүмкіндігінше көп сүт ішіңіз. Содан кейін бұл мөлшерді әдеттегі кофе қайнатпасымен толтырыңыз. Сіз күнделікті D витаминінің 25 пайызын және кальцийдің 30 пайызын ғана қабылдадыңыз.
2. Күн сайын таңертең витаминдер қабылдаңыз.
Бірінен соң бірі жүргізілген зерттеулер стандартты мультивитаминдер сіздің сезіміңізді өзгерту үшін диетадағы жеткілікті бос орындарды жабатынын растайды.
3. Әр тамақ алдында екі стакан су ішіңіз.
Осылайша сіз бір таспен екі құсты өлтіресіз: дененің сусыздануына жол бермеңіз және аздап аз жеңіз. Нидерланд ғалымдарының зерттеуі екі стакан су ішу тәбетіңізді төмендетіп, жейтін тағам мөлшерін азайтып, салмақ жоғалтуға ықпал ететінін көрсетті.
4. Тұздықтар мен тағамдарда қызанақ пен майсыз ірімшікті көбірек қолданыңыз.
5. Әрқашан екі есе қызанақ жеңіз.
6. Барлығын пиязбен жеп қойыңыз.
Зерттеулер пияздың ең пайдалы тағамдардың бірі екенін сенімді түрде дәлелдеді. Пияз жүректің негізгі құтқарушысы болып табылады (флавоноидтар тобы). Сондықтан хот-дог, пицца және кез келген бутербродтарды пиязбен жабуды қасиетті парыз деп санаңыз.
7. Фаст-фудты жеген сайын екі стакан су ішіңіз.
8. Мүмкіндігінше әрқашан шайға тапсырыс беріңіз.
Шай туралы көбірек білсек, бұл сусын соғұрлым пайдалы болып шығады.
9. Күн сайын сағат 15:00 шамасында жеңіл тамақ ішіңіз.
Түскі және кешкі ас арасында жеңіл тамақтандыру алаңдаушылық пен шаршауды азайтады, сонымен қатар кешкі ас ішудің алдын алады.
10. Жемістерді әрқашан қабығымен жеңіз.
Алма немесе алмұрттың терісін кесіп алмаңыз, өйткені сіз өзіңізді маңызды қоректік заттар мен талшықтан айырасыз.
Тамақтану ережелері
Тамақты мұқият және рахатпен жеу керек.
Дастархан басында тамақ ішіп отырып, бірде-бір жағымсыз және жағымсыз сөзді айтпау керек.
Тамақтану алдында ақыл-ой және физикалық жұмыстан кейін қысқа демалу керек.
Жалғыз тамақ ішпеуге тырысыңыз.
Баяу тамақтаныңыз және тамақ ішу кезінде алаңдататын нәрселерден аулақ болыңыз. Тамақтың әрбір тісін мұқият шайнаңыз. Тамақты ұзақ уақыт шайнау керек, әр түйірді 30 ретке дейін, 15-20 секунд ішінде.
Сұйық тағамды сілекеймен өңдеу үшін ауыз қуысында сақтау ұсынылады, бұл кейінгі ас қорытуды тездетеді.
Дастархан жайылымы мен тағамның эстетикасы үлкен маңызға ие.
Барлығы әдемі, жақсы тағамдар, ыдыс дизайны, тағамның жағымды хош иісі болуы керек. Мұның бәрі көңілді көтереді, жақсы ас қорытуға бейімделеді. Сіз пышақты пайдалануыңыз керек.